Kuchnia pekińska – charakterystyka

Jak uatrakcyjnić swoje wakacje?
21 czerwca 2018
Czym jest BCAA
17 sierpnia 2018

Kuchnia pekińska – charakterystyka

Mimo iż ta kuchnia rozwijała się wokół samej stolicy – Pekinie, to nie jest jednak najbardziej popularną. Na pewno duży wpływ na jedzenie w tej części kraju miał dosyć chłodny klimat oraz Mongolia, z którą graniczą. Często na stołach w Pekinie pojawiały się potrawy mongolskie, dlatego też ciężko było nie zaciągnąć pewnych elementów z tamtejszej kultury. Zimą popularne są potrawy bardziej tłuste, głównie za sprawą mięsa baraniego i jagnięcego.

Potrawy kuchni pekińskiej są dosyć mocno przyprawiane. Jeśli więc lubisz tego typu dani, koniecznie sprawdź restauracja azjatycka Poznań. Na przestrzeni lat, potrawy tego regionu gościły na stołach dworu cesarskiego, dzięki czemu do dziś zachowały swój ogromny kunszt i staranność podczas przyrządzania. Najbardziej znaną potrawą tej kuchni jest kaczka po pekińsku. Wykonanie jest dosyć skomplikowane i czasochłonne, jednakże efekty są niesamowite. Najlepszą jej częścią ma być niezwykle chrupiąca skórka, która jest wynikiem długiego pieczenia. Wiele produktów do dań smażonych jest techniką „szybkiego smażenia” bez tłuszczu, aby mięsu dodać dymny posmak oraz kruchość. Bardzo znane w tej części chin są również słynne na całym świecie pierożki wontony. Ich nadzienie najczęściej zawiera wieprzowinę/wołowinę oraz warzywa. Wszystko zwieńczone jest specyficznym sosem azjatyckim.

Komentarze są wyłączone.