Dlaczego Cola Zero w samolocie stanowi problem?

Alternatywy do uniwersytetu
27 lipca 2017
Powstaje nowe, bydgoskiego osiedle. Największy projekt od czasu PRL
11 sierpnia 2017

Dlaczego Cola Zero w samolocie stanowi problem?

Liquid Glass Lunch Food Sparkling Drink Coca Cola

Czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego stewardesy niechętnie serwują Coca-colę Zero podczas lotu? Okazuje się, że mają ku temu powody. Podanie pasażerowi Coli sprawia o wiele większy kłopot niż jakiegoś innego napoju. Prośba o jej podanie potrafi je naprawdę rozzłościć. Dlaczego tak się dzieje?

Odpowiedź wydaje się dosyć oczywista. Nie istniej napój, który jest bardziej nasycony dwutlenkiem węgla i nalewa się go tak długo. Stewardesy muszą wykonywać swoją pracę szybko i sprawnie, a ten napój wyraźnie zaburza im rytm pracy. Wszystko przez niskie ciśnienie w kabinie, które sprawia, że dwutlenek węgla w Coli uwalnia się o wiele szybciej i powoduje pienienie. Nie tylko czas nalewania jest tak frustrujący, lecz również możliwość oblania się.

Ciśnienie panujące w kabinie jest znacznie niższe niż te na powierzchni ziemi. Z tego powodu nie warto również pić zbyt wiele alkoholu przed wylotem, ponieważ można poczuć się tak, jakby spożyło się go dwa razy więcej. Te ciśnienie bardzo wpływa na napoje gazowane. Obsługa jednego klienta, który zamówi Colę Zero trwa średni 4 razy wolniej, niż 4 innych pasażerów. Jest to spowodowane tym, że napój ten należy nalewać kilka razy, czekając za każdym razem aż opadnie piana. Warto więc brać to pod uwagę, jeśli chcemy być szybko obsłużeni i nie denerwować się na stewardesy za zbyt długą realizację zamówienia, ponieważ często nie jest to ich wina.

Komentarze są wyłączone.