Czym jest BCAA

Kuchnia pekińska – charakterystyka
11 lipca 2018
Co wziąć pod uwagę wybierając ogrodzenie? Z pamiętnika budowy domu!
25 września 2018

Wiele badań i testów wykazuje jego ogromne walory w prawidłowym i zbilansowanym rozwoju. Czym właściwie są tak popularne aminokwasy rozgałęzione, czyli BCAA i jakie reakcje powodują w ludzkim organizmie?

Wiele poradników suplementacyjnych istniejących w sieci zachwala działanie aminokwasów rozgałęzionych. Dobre BCAA, czyli Branched Chain Amino Acids to tak na prawdę trzy aminokwasy białkowe, posiadające rozgałęziony boczny łańcuch alifatyczny, czyli leucyna, izoleucyna i walina.

Ich rola jest nie do przecenienia jeśli chodzi hamowanie katabolizmu mięśniowego. Dokładniej odpowiada za to leucyna, dzięki której hamowany jest rozpad tkanki mięśniowej. Aminokwasy rozgałęzione są również świetnym zastrzykiem energii, a to dzięki temu, że ulegają szybkiemu i efektywnemu rozpadowi. Ich działanie ponadto bardzo dobrze wpływa na regenerację i zmniejszenie zmęczenia po treningowego. A możliwe jest to dzięki ich wpływowi na obniżenie poziomu serotoniny, odpowiadającej za zwiększone uczucie senności i zmęczenia.

Ludzki organizm sam nie jest w stanie wytworzyć aminokwasów rozgałęzionych. Należy je więc dostarczać poprzez odpowiednią dietę i suplementację. Ich naturalnymi dostawcami dla naszych mięśni są np. produkty mięsne, głównie wołowina i drób. Możemy również dostarczyć je w formie suplementów.

Najlepsze BCAA to takie, którego proporcjonalna ilość leucyny jest dwa razy większa od izoleucyny i waliny. Jest to spowodowane największą rolą leucyny w dostarczaniu nam nowej energii podczas treningu. Na rynku suplementów aminokwasy rozgałęzione znajdziemy w bardzo różnych konfiguracjach. Od małych saszetek za kilka złotych, po duże opakowania, zawierające dawkę na cały miesiąc i kosztujące ponad 100 zł.

Komentarze są wyłączone.