BCAA, czyli aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach, to grupa trzech substancji wchodzących w skład popularnych odżywek stosowanych przez sportowców. Ich przeznaczeniem jest przede wszystkim ochrona mięśni przed procesami katabolicznymi. Co jednak tak naprawdę odróżnia aminokwasy BCAA od innych aminokwasów i kto powinien je przyjmować? Zobaczcie sami!
Wszystkie białka są zbudowane z mniejszych elementów, które noszą nazwę aminokwasów. Wyróżnia się dwadzieścia aminokwasów, podzielonych na dwie grupy: aminokwasy endogenne i aminokwasy egzogenne. Aminokwasy endogenne są wytwarzane przez organizm danego zwierzęcia, a aminokwasy egzogenne nie, dlatego muszą być przyjmowane wraz z pokarmem.
Do BCAA zalicza się trzy aminokwasy: leucynę, izoleucynę i walinę. W przypadku człowieka należą one do grupy aminokwasów egzogennych, dlatego musimy przyjmować je z zewnątrz. Naturalnymi źródłami BCAA są mięso i, w szczególności, nabiał.
Każdy z trzech aminokwasów zaliczanych do grupy BCAA posiada nieco inne właściwości, ale przyjmuje się, że wszystkie pełnią w ludzkim ciele następujące funkcje:
Powyższe cechy sprawiają, że BCAA jest naturalnym sprzymierzeńcem osób ćwiczących siłowo, a zwłaszcza tych, którym zależy na redukcji tłuszczu, ponieważ wspomagają palenie tkanki tłuszczowej i jednocześnie ochraniają mięśnie przed zanikiem masy i siły.
O ile korzystny wpływ BCAA na ciało sportowca jest bezdyskusyjny, to inaczej wygląda kwestia suplementacji. Aminokwasy BCAA możemy znaleźć we wszystkich naturalnych źródłach pełnowartościowego białka, od mięsa po nabiał. Suplementacja BCAA ma więc sens tylko w szczególnych przypadkach:
To oczywiście nie oznacza, że przyjmowanie BCAA przed każdym treningiem jest szkodliwe dla zdrowia. Trzeba tylko pamiętać, że suplementacja BCAA jest wskazana wtedy, kiedy nie dostarcza się tych aminokwasów w ilościach zaspokajających potrzeby organizmu. W przeciwnym razie nie przyniesie ona żadnego skutku.